Home > Klachten > Piekeren > Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren

Hoe stop je met piekeren?

Je wilt stoppen met piekeren. Het maakt je onrustig, ongelukkig en het kan leiden tot stress en slapeloosheid. Deze 9 tips helpen je piekeren te doorbreken. De adviezen worden zelf ook door psychologen van iPractice toegepast. 

9 tips om te stoppen met piekeren

 

  1. Schrijf het op
    Pak een notitieboekje en een pen. Schrijf op waar je allemaal aan denkt. Merk je dat je vaak in bed ligt te piekeren? Leg het boekje op het nachtkastje, zodat je altijd je gedachten kunt opschrijven
  2. Draai het om
    Pieker je over wat er allemaal mis zou kunnen gaan? Draai het eens om en bedenk wat er gebeurt als het meevalt. Hoe zal de situatie zijn als het positief uitpakt?
  3. Neem de controle waar het kan
    Richt je op dat waar je wel controle over hebt. Wat pak je morgen aan om je gedachtegang te veranderen en de controle te pakken over jouw gepieker? En welke zaken heb je geen controle over? Laat dit los.
  4. Visualiseer het
    Probeer de situaties die ronddwalen in je hoofd te visualiseren. Verzamel de gedachten, stop ze in een grote juten zak en zet die bij de voordeur om weg te brengen. 
  5. Let op je ademhaling
    Let op je ademhaling wanneer er negatieve gedachten door je hoofd spoken. Adem rustig in en weer uit, en ervaar dat het piekeren minder zal worden. 
  6. Kies een piekerkwartier
    Plan het piekeren, bijvoorbeeld tijdens een kwartier per dag. Stel je gedachten of overdenkingen uit tot het geplande kwartier, zo geef je het piekeren in je hoofd een plek voor een vast moment van de dag, en ben je hier het overige deel van de dag minder mee bezig.
  7. Bewustwording
    Zet voor jezelf op een rij wat er gebeurt in de situatie. Specifiek, waar je aan denkt (gebeurtenis), wat je denkt (gedachte), wat je voelt (gevoel) en wat je dan doet (gedrag). Dit is de basis van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) bij piekeren.
  8. Accepteer de gedachte
    Neem afstand van de gedachte, door bewust tegen jezelf te zeggen “Ik merk dat ik nu de gedachte heb dat…”. Dit maakt het makkelijker om het daarbij te laten en door te gaan met wat je deed. Het is een tactiek uit de Acceptance & Commitment-therapie (ACT).
  9. Zoek afleiding
    Ga sporten, wandelen, schoonmaken of iets anders doen dat je afleidt. En pieker je veel in bed ’s nachts? Lees een boek of doe mindfulness oefeningen. Ontdek meer over mindfulness.

 

Door afstand te nemen van je (pieker)gedachten, aan te pakken wat binnen je invloed ligt en los te laten wat erbuiten ligt, kun je grip krijgen op het piekeren.

 

Hulp bij piekeren

Lukt het niet om het piekeren te doorbreken na het proberen van de bovenstaande adviezen? We adviseren een huisarts te raadplegen. De huisarts kan vaststellen of het gepieker een automatische reactie geworden is op alledaagse problemen en bijvoorbeeld gepaard gaat met excessieve angst en bezorgdheid. 

Bij excessief piekeren spreken we ook wel van gegeneraliseerde angststoornis. De huisarts helpt vast te stellen of dit ook het geval is.

  • phone-icon

    Hier vind je informatie over gegeneraliseerde angststoornis. Heb je vragen over de behandeling bij iPractice? Bel 085-1308900 en krijg direct een psycholoog aan de lijn.

  • arrow-icon

    Piekeren is geen psychische stoornis volgens de richtlijnen van de DSM-5. De kosten van de behandeling worden daarom niet vergoed. Indien de diagnose van gegeneraliseerde angststoornis vastgesteld kan worden en je een verwijsbrief van de huisarts hebt, dan worden de kosten wel vergoed.

publish-icon Gepubliceerd - 26 feb 2021
Nine heeft veel ervaring in angst– en somberheidsklachten maar ook in thema's zoals zelfbeeld en autonomie. Piekeren is een klacht en bezigheid wat dikwijls gepaard gaat met deze specifieke klachten.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in piekeren

kiki bruggink ipractice psycholoog

Kiki Bruggink

rosalie-hoorn-psychologist-ipractice

Rosalie Hoorn

Corinne Langedijk

jacqueline-tolhoek-psychologist-ipractice

Jacqueline Tolhoek

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak