Home > Klachten > PTSS > PTSS behandeling

PTSS behandeling

Het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf: je beangstigende PTSS klachten. Maar is PTSS te genezen? Hoe ga je om met PTSS? En hoe wordt PTSS behandeld? In dit artikel lees je meer over de mogelijke behandelingen van een posttraumatisch stresssyndroom en wat je kan doen voor om herstel te stimuleren.

Is posttraumatische stressstoornis te genezen?

Ja, PTSS is te genezen. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk die helpen bij het herstellen van de klachten van posttraumatisch stressstoornis. De behandeling wordt altijd samen met jou samengesteld en afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

 

Wat is de beste behandeling voor PTSS?

Een behandeling voor een posttraumatisch stresssyndroom is niet voor iedereen hetzelfde. Ga je in therapie voor PTSS, dan bespreekt de psycholoog samen met jou wat voor jouw persoonlijke situatie de beste behandelwijze is.

De behandeling van PTSS kan bestaan uit één van, of een combinatie van onderstaande behandeltechnieken:

 

1. Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak ingezet bij PTSS. Het is een vorm van therapie waarbij je anders tegen je problemen of herinneringen aan leert kijken. Je leert als het ware andere gedachten te hebben over wat er is gebeurd, waardoor je gevoelens over de situatie veranderen. Je kunt doorgaans 2 vormen van cognitieve gedragstherapie onderscheiden die bij PTSS worden toegepast:

  • Imaginaire Rescripting
    Bij Imaginaire Rescripting ga je samen met de psycholoog in gedachten terug naar het moment van het trauma. Door jezelf een andere afloop in te beelden van de gebeurtenis, zoals je had gehoopt dat het was gelopen, wijzig je de herinnering.
  • Exposure therapie
    Bij Exposure therapie vraagt de therapeut je continu naar de nare herinneringen. Door het verhaal steeds opnieuw te vertellen en eventueel ook tot in detail op te schrijven, dooft uiteindelijk de angst ervoor uit. Je gedachten erover worden hierdoor bijgesteld. Dit kan ook gedaan worden via vivo exposure – dat betekent middels confrontatie met echte situaties.

 

2. EMDR bij PTSS

Het doel bij EMDR is om de emotionele lading bij een herinnering te vervagen.

Tijdens de behandeling denk je aan de nare gebeurtenis. De gebeurtenis en trauma haal uit je lange termijngeheugen en je verplaatst ze naar je werkgeheugen. De psycholoog beweegt ondertussen voor jouw ogen zijn vingers op en neer. Ook kan de psycholoog werken met tikken of auditieve signalen.

De beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. Omdat je werkgeheugen nu tegelijkertijd veel moet verwerken, vervaagt het beeld aan de herinnering en hierdoor ook de emotionele lading die op de herinnering rust.

EMDR wordt beschouwd als een effectieve behandeling voor PTSS en wordt aanbevolen door verschillende nationale en internationale richtlijnen, waaronder die van het NVvP, Trimbos-instituut en de WHO. Het kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals flashbacks, nachtmerries en vermijdingsgedrag.

 

Hoe ziet een PTSS behandeling eruit?

De behandeling begint bij het vaststellen dat je posttraumatische stressstoornis hebt. Samen met een psycholoog breng je jouw klachten, omstandigheden en persoonlijke stijl in kaart. Dit vormt de basis voor het behandeltraject dat je gaat volgen.

Herstellen van PTSS is mogelijk. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS. Onder andere vanwege de angst voor het herleven van moeilijke moment, wanneer je deze met de psycholoog bespreekt.

 

Wat kan ik zelf nu al doen?

Neem je klachten serieus. De volgende adviezen helpen om beter om te gaan met PTSS;

  1. Praat over je gevoelens
    Neem iemand in je omgeving in vertrouwen. Iemand bij wie je je veilig voelt en waar je jouw verhaal kwijt kunt. Praten over wat er is gebeurd en over je gevoelens helpt.
  2. Schrijven gedachten op
    Het kan helpen over je PTSS klachten, problemen of angsten te schrijven. Schrijven is een manier om onder woorden te brengen wat er in je omgaat en je gedachten en gevoelens helder te krijgen. Bovendien lucht het op.
  3. Houd een vast dagelijks ritme aan
    Structuur en regelmaat zijn belangrijk om goed de dagen door te komen.
  4. Doe ontspanningsoefeningen
    Doe dingen die je ontspanning geven in je hoofd: sport en beweeg. En doe ook de dingen die je vroeger ontspanning gaven, maar waar je nu eigenlijk geen zin in hebt. Wanneer de spanningen of angsten te hoog oplopen, helpt het om ontspanningsoefeningen te doen. Dat kan in de vorm van ademhalingsoefeningen of meditatie.
  5. Zoek afleiding
    Zonder je niet af en blijf niet de hele dag binnen zitten. Maak een wandeling door de natuur;  ga iets bakken of lekker koken; doe wat je leuk vond voordat je klachten kreeg. Het kan zijn dat je hier helemaal geen zin in hebt. Doe het toch. Het helpt je om je zinnen te verzetten en geeft je positieve energie.
  6. Vermijd verdovende middelen
    Neem geen alcohol, drugs of kalmerende middelen in je zoektocht naar verlichting. Op den duur levert dit je alleen maar meer problemen op.

⮕ Meer informatie over hoe ik beter om kan gaan met mijn partner of naaste met PTSS

 

Hulp bij PTSS

Wees ervan bewust dat therapie kan helpen om angsten te verminderen en vermijdingsreacties te voorkomen. Voor het herstel van PTSS is het belangrijk dat je goed wordt behandeld.

Kom vrijblijvend in contact met een matchingpsycholoog. Dat is iemand aan wie je jouw trauma verhaal kwijt kunt en die samen met jou kijkt naar een geschikte therapie voor PTSS. Ook bekijkt hij of zij welke iPractice psycholoog bij jou past.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt herstel van PTSS?

Het behandelen van PTSS duurt ongeveer tussen de 2 tot 25 weken.

Kan PTSS terugkomen?

Ook nadat je genezen bent van PTSS, komen de klachten soms na een tijdje weer terug. Tijdens je behandeling heb je samen met je psycholoog een plan opgesteld voor het moment waarop je last krijgt van terugkerende klachten. Hierin staan de eerste stappen om een terugval te voorkomen. Worden je klachten toch heftiger? Neem dan weer contact op met je psycholoog. Soms kan een opfris-sessie je weer op weg helpen, maar ook opnieuw behandelen is mogelijk.

publish-icon Gepubliceerd - 11 jun 2021
Na een PTSS behandeling zijn flashbacks naar de gebeurtenis verleden tijd.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in PTSS

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

yvonne jongma ipractice psycholoog

Yvonne Jongma

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

Vond het online contact zo erg prettig. Mooi in eigen omgeving, duidelijke afspraken ook via de online omgeving echt goed gevoel over.

Waardering: 9.6 | 04 mei 2023

Alles is hier professioneel geregeld, en daarnaast met compassie voor de patiënt. Van het maken van een afspraak (uitstekende, lieve mensen aan de telefoon) tot de behandeling zelf (zeer kundige therapeut, stemt prettig af met patiënt, kunde en empathie gaan samen): alles is hier goed geregeld. De wachtruimte is prettig, de behandelkamers ook. Je voelt je op je gemak, krijgt een kopje thee. Het concept met de online therapeut erbij als incheck moment en steun en om de meer wekelijkse impact van de therapie op het dagelijks leven te bespreken werkt enorm goed (ik was daar sceptisch over). Als ik weer therapie nodig had zou ik weer naar deze praktijk gaan, maar na 12 sessies sta ik momenteel veel steviger in m’n schoenen en heb ik de handvatten om zelf verder te gaan, zonder steun van een therapeut. Dank, ipractice!

Waardering: 10 | 15 december 2022

Ze hebben mij goed geholpen met mijn trauma, heel erg dankbaar.

Waardering: 10 | 12 november 2022

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak