Home > Klachten > PTSS > Symptomen van PTSS

Symptomen van PTSS

Symptomen van PTSS

Hoe herken je dat je PTSS hebt? En welke symptomen wijzen op een posttraumatische stressstoornis? In dit artikel lees je meer over de kenmerken en het verschil met de symptomen van andere soorten stressstoornis.

Hoe herken ik PTSS?

Wanneer je een posttraumatische stressstoornis hebt, herbeleef je een schokkend moment uit het verleden steeds opnieuw. Bijvoorbeeld in nachtmerries of flashbacks. Je voelt je angstig, onrustig of prikkelbaar. Het herbeleven van de nare gevoelens van toen, is de belangrijkste klacht van iemand met PTSS. Het bewuste moment dat je steeds herbeleeft is ook de aanleiding van PTSS klachten.

 

Wat zijn kenmerken van PTSS?

De symptomen van PTSS zijn onder te verdelen in vier groepen:

 

1. Herbelevingen

Je denkt continu terug aan een heftige, schokkende of nare gebeurtenis uit het verleden die jou een trauma heeft opgeleverd. Je wilt er niet aan denken, maar de gedachten dringen zich steeds op. De angst voelt voor jou soms zo reëel, dat het net is alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Symptomen die passen bij de herbelevingen zijn:

  • Intense angst.
  • Een verhoogde hartslag of hartkloppingen.
  • Een snelle ademhaling.
  • Zweetaanvallen.
  • Nachtmerries waarin herbelevingen optreden.

 

2. Vermijdingsreacties

Omdat je de herbelevingen niet mee wilt maken, ontstaan vermijdingsreacties. Alles wat je herinnert aan toen wil je ontwijken. Dat kunnen plaatsen zijn, maar ook mensen of gespreksonderwerpen. Alles wat jou doet denken aan de nare gebeurtenis en hierdoor herinneringen aan het trauma doet oproepen.

 

3. Negatieve gevoelens

Negatieve gedachten en gevoelens kunnen je overmannen. Je verliest interesse voor wat je leuk vond. Mogelijk vlakken je gevoelens ook af: dat noemen we emotionele afvlakking. Gevoelens voor andere mensen bijvoorbeeld, nemen af. Je voelt je vervreemd van anderen. Overige klachten die tot deze categorie behoren, zijn:

  • Schuldgevoelens.
  • Gevoelens van machteloosheid.
  • Overbezorgdheid dat je kinderen iets overkomt.

 

4. Overmatige Prikkelbaarheid

Overmatige prikkelbaarheid is de vierde en laatste groep symptomen die kenmerkend is voor PTSS. De prikkelbaarheid uit zich in slapeloosheid, woedeaanvallen en een verminderd concentratievermogen. Je schrikt bijzonder snel en je bent continu overdreven op je hoede voor gevaar. 

Behalve deze groepen symptomen, komt ook zelfbeschadiging en het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs voor.

 

Wat zijn de symptomen van complexe PTSS?

Complexe PTSS heeft nog wat aanvullende symptomen ten opzichte van PTSS. Complexe PTSS ontstaat wanneer je ernstig of langdurig getraumatiseerd bent. De kans bestaat dat je dan naast de bovengenoemde symptomen, ook de volgen kenmerken kan herkennen;

  • Je hebt een sterk negatief zelfbeeld. Je vindt jezelf niet goed genoeg en hebt weinig vertrouwen in jezelf.
  • Je hebt moeite andere mensen te vertrouwen.
  • Je hebt je emoties niet goed onder controle. En emoties kunnen snel wisselen.
  • Soms is er sprake van dissociatie: dat wil zeggen dat de spanning in je hoofd dusdanig oploopt, dat je niet meer bewust aanwezig bent in het moment.

 

In gesprek over PTSS

Herken je jouw eigen klachten? Wil je weten of er sprake is van een posttraumatische stressstoornis? En heb je behoefte aan hulp of een luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. 

publish-icon Gepubliceerd - 11 jun 2021
De symptomen van een trauma zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in PTSS

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

yvonne jongma ipractice psycholoog

Yvonne Jongma

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

gijs coppens ipractice psycholoog

Gijs Coppens

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak